вторник, 2 юни 2009 г.

И още за протестите в неделя



Около 3000 фенa на "Левски" се събраха пред посолството на Полша. Те се изсипаха пред посолството след мача срещу "Миньор", завършил при резултат 1:1. Близо 600 полицаи и жандармеристи с каски и щитове обградиха дипломатическата мисия,а околните улици бяха заградени от силите за борба с масовите безредици. Привържениците на „сините” запалиха димки пред посолството, хвърлиха и бутилки към сградата, но протестът протече мирно, феновете не преминаха полицейските заграждения, разположени на 20-ина метра пред посолството.

Пред Дарик фенове заявиха, че за протеста са получили устно разрешение от Столичната дирекция на полицията, но няма информация дали протестът е официално разрешен от Столична община.

Часове по-рано стотици граждани протестираха пред посолството и внесоха искане Николета да бъде върната в страната. Събрани са над 3000 подписа за каузата, двойно повече са подкрепили петиция в интернет. Множеството изрази възмущение от действията на полицията и социалните работници при отвеждането на момичето преди дни в Асеновград.
Бащата Тодор Василев, заяви че е готов да понесе всякакви последици, за да се събере отново с децата си. По повод изявление на правосъдния министър Меглена Тачева, че го заплашват до три години затвор, ако не предаде на Полша и Павел, Василев отговори: "Аз съм готов да си поема отговорността. Не се чувствам престъпник, но съм готов да си поема отговорността". Бащата призова Държавната агенция за закрила на детето да се намеси и да реши случая като българска агенция. Протестиращите скандираха "Тачева - в Полша" и искаха нейната оставка.

3 коментара:

  1. какви неща стават в България....трябва ли да се случват, обаче, подобни неща, за да се усети поне малко, че гражданското общество не е призрак у нас?!?!?!

    ОтговорИзтриване
  2. лошото е само, че като цяло това бе възприето като поредната лумпенщина. това, че феновете са запалили една, две димки, бе коментирано сякаш са направили кой знае какво. еми това си е техният начин да протестират. важното в случая е, че го правят. и, може би, в скоро време това ще са единствените случаи на такива масирани прояви. прояви на гражданско съзнание. независимо какви са подбудите. важното е, че пропълзява отнякъде. появява се. може би някой ден ще се прояви повече, ще има гражданско общество в България...

    ОтговорИзтриване
  3. Лошото е, че не се постигна нищо. Доколкото разбрах все пак ще трябва да се дадат и двете деца в Полша. Иначе протестите са правилно нещо, но наистина защо трябва при отразяването им да се набляга на единичните не толкова лицеприятни прояви ?

    ОтговорИзтриване